Mint ahogy már többször is írtam, elavult, lassú és igazságtalan a jelenlegi fuvarszervezői gyakorlat. Fix havidíjért, egyoldalú szerződésekkel tartják terrorban a taxisokat. Ha valaki csak egy kicsit tájékozott, és érdeklődik a világ eseményei iránt, akkor gondolom már benne is felmerült a kérdés, hogy miért nincs Budapesten, a világ több pontján már alkalmazott, okostelefonos taxirendelő rendszer? Na jó, most nem azokra a gyerekes appokra gondolok, amit pár hagyományos taxitársaság is használ. A világ boldogabb oldalán, több lehetősége is van az utasnak, ha taxival szeretne utazni. Leint egyet az utcán, hív egyet telefonon, vagy az okostelefonján egy alkalmazás segítségével, ami diszpécser közbeiktatása nélkül képes kezelni egy rendelést. Több előnye van az utóbbi módszernek, másodperceken belül kapsz taxit, már olyan rendszer is van, ahol rendelés után láthatod a térképen, mikor érkezik meg a taxid, értékelheted a fuvar végén a sofőrt, sőt, akár több lehetőségből Te választhatod ki a szimpatikus taxist. Azért, hogy a taxisnak  is jó legyen, sokkal kevesebb felesleges kötöttséggel jár, és ami a legfontosabb, csak a teljesített fuvarok után kell fizetnie.

kinai app.jpg

 Eddig úgy gondoltam, hogy ilyen nálunk soha az életben nem lesz. Volt erre egy próbálkozás a http://taxilike.com/, ami állítólag egy magyar cég saját fejlesztése, de valahogy elég haloványnak tűnt. Továbbá az sem világos még számomra hogy a taxirendelet vonatkozik-e rájuk? Ha igen, akkor eddig voltak törvényen kívüli taxisok, most még lesznek, törvényen kívüli online fuvarszervezők is? Igazság szerint a taxisok többsége várja már, hogy legyen egy ilyen rendszer, ám, hogy vegyünk komolyan olyan cégeket, akik a törvényen kívül működnek, és csak a taxisok adatait akarják behúzni.   Na most tényleg: Ha az online fuvarszervező nem tartja be a törvényt ,akkor ez elvárható az alatta dolgozó taxistól? Az is érdekelne, hogyan képesek ellenőrizni a taxisok adatait, mert az biztos, hogy erre interneten keresztül nincs lehetőségük.  Én drukkolok ezeknek a csapatoknak, de Uraim, tessék akkor ezt komolyan venni, mert úgy látom, hogy ti még nem is tudjátok, hogy egy csata kellős közepébe léptetek!  Ez itt élet halál harc!!! Ezek a fuvarszervezők, ahogy észlelik, hogy mit akartok, azonnal a BKK kezére juttatnak titeket. Tehát még egyszer: Csináljátok jól, tartsátok be a szabályokat, szolgáljátok ki az utasokat, és menni fog az üzlet.  A mostani amatőr hozzáállással, inkább ne is folytassátok. Igazság szerint próbáltam felvenni a kapcsolatot ezekkel a próbálkozásokkal, de volt aki még válaszra se méltatott (sajnos). Ettől függetlenül én bízom benne, hogy valamelyik „online fuvarszervező" csak megfelel a taxis törvény passzusainak, és meg tudja törni, a jelenlegi fuvarszervezők erős pozícióját.

A bejegyzés trackback címe:

https://posztokadrosztrol.blog.hu/api/trackback/id/tr245603808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiborc2008 2013.10.29. 22:39:45

taxilike is azon van, hogy igazi fuvarszervező legyen.
Fuvaronként fizetett jutalékért.
Szóval csöbörből vödörbe.
taxilike.com/tariffs

borzkutya 2013.10.29. 23:08:13

@tiborc2008: Én azt gondolom, hogy bárki is fogja ezt az új módszert alkalmazni, annak meg kell felelnie a törvénynek.

Sandor Akarki 2013.10.29. 23:46:12

Szerintem a rendeletnek vonatkozni kell minden fuvarozóra az utazók biztonsága érdekében. A gépjárműnek és vezetőjének meg kell az előírásoknak.
Amúgy, itt a nagy ötlet; elég lenne egy "állami taxiskamara" vagy mi ami fix díjért kötelezően elérhető minden taxitársaság számára és egyéni taxis számára.
Minden GPS alapú fuvarkiosztással, SMS rendelést, és internetes rendeléssel (persze telefonon is lehet). Sőt, ügyfél még google maps-en nézhetné is, hogy hol jár a taxi ami jön érte. Szeretném én fejleszteni hozzá a szoftvert. :)

zila5 2013.11.01. 00:02:51

Hú de klassz.
Akkor az a maradék pár száz értelmes szakember is bután bambulhat egy nyomorult kütyüt míg depressziós nem lesz.
Én inkább abban bíznék, hogy valami csodával határos módon összetalálkoznak és testületileg beintenek az onlájnoknak meg a fónlájnoknak is.
Igaz, akkor meg mehetnek majd a bkk-hoz közalkalmazottnak.
Vagy mégse?
süti beállítások módosítása